توسعه زیرساخت: وزارت برنامه ریزی عراق 186 میلیارد دلار برای توسعه زیرساخت ها، انرژی، آموزش و پرورش، بهداشت و کشاورزی در برنامه پنج ساله از سال 2010 تا 2014 پیش بینی کرده بود.
توجه به سرمایه گذاری: یک سوم از هزینه های بودجه این کشور برای پروژه های سرمایه گذاری اختصاص داده شده است.
وجود پروژههای بزرگ ساخت و ساز: به طور مثال دولت اعلام کرده است که ساخت یک میلیون واحد مسکونی جدید را در برنامه خود دارد. توسعه کشاورزی، آموزش و پرورش، و بهداشت و درمان نیز از اولویت های دولت عراق است.
همجواری: عراق بیشترین گذرگاه مرزی را با جمهوری اسلامی ایران دارد. در حالی که با هر کشور تنها یک و یا حداکثر دو مرز رسمی دارد. با ایران 16 بازارچه و 4 مرز رسمی و بیشترین طول مرز را داراست. این همجواری باعث کاهش قیمت تمام شده کالا و امکان دسترسی سریعتر و ارزان تر را به ما میدهد. در صورتی که مشکلات حمل مستقیم کالا نیز که از توافقات مقامات دو کشور بوده، برطرف گردد، این همجواری مزیت عمده ای در این بازار برای کشورمان محسوب خواهد شد.
قرابت دینی و مذهبی: مطابق آمار 97 درصد از مردم عراق مسلمان هستند. که از این میان حدود 65 درصد شیعه میباشند. با توجه به پایبندی فراوان شیعیان عراق به مذهب و وجود اکثریت شیعه در ایران، شیعیان عراق احساس نزدیکی بسیاری با شیعیان کشورمان میکنند و تمایل شدیدی به همکاری اقتصادی با ایران دارند. در نظر داشته باشید شیعیان در میان مسلمانان دنیا در اقلیت هستند و تمایل همکاری شدیدی با یکدیگر دارند. اگر شما شیعه هستید
قرابت فرهنگی: علاوه بر وجود پیوستگی فرهنگی در شهرهای مرز کشورمان با عراق و عدم امکان تفکیک فرهنگی میان آنها، میتوان گفت که کردهای عراق که حدود 20 درصد از جمعیت عراق را تشکیل میدهند به زبان فارسی (لهجه کردی) تکلم کرده و دارای اشتراکات فراوانی با ایرانیان هستند. با این وجود میتوان ادعا کرد که بیشترین نزدیکی فرهنگی عراق با ایران بوده و این دو کشور با یکدیگر پیوندی دیرینه و ناگسستنی دارند.
تراکم جمعیت در مرزهای ایران: کشور عراق با 6 کشور همسایه است و از 18 استان عراق 11 استان در مرزی هستند که از این تعداد 5 استان با ایران، 2 استان با ترکیه، 2 استان با سوریه، 3 استان با عربستان سعودی، و با اردن و کویت هر کدام یک استان همسایه هستند. باید در نظر داشت که برخی استانها مانند بصره و اربیل با دو کشور و انبار با 3 کشور همسایه هستند. با لحاظ داشتن این مساله و تقسیم این استانها به نسبت کشورهای همسایه، استانهای هم مرز با ایران بیش از 20 درصد جمعیت عراق را دارا بوده در حالی که سوریه 11، عربستان 8، ترکیه 6، کویت 4 و اردن 2 درصد از جمعیت عراق را در مرزهای خود دارند. در کل باید گفت بیش از نیمی از مردم عراق در استانهای مرزی مستقر هستند ولیکن بغداد به تنهایی 21 درصد از جمعیت را در خود جای داده است پس از بغداد نبایستی غافل شد.
تراکم جمعیت در مرزهای ایران مزیت قیمت تمام شده را برای ایران به دنبال خواهد داشت، زیرا حمل کالا به این شهرها نیاز به طی مسافت کوتاهتری دارد. بعلاوه استانهای هم مرز در ایران و عراق با هم نزدیکی زبانی و مذهبی و پیوستگی فرهنگی و قومی بسیاری داشته و بیشتر مردم این استانها پیوندهایی در کشور همسایه دارند که خود باعث افزایش تبادلات تجاری خواهد گردید. بدین طریق که تجار عراقی از آشنایان خود در ایران میخواهند که برای خرید کالای وارداتی به عراق به آنها کمک نمایند.
تبادلات وسیع زوار: تردد گردشگران ایرانی و عراقی در سال به بیش از 2 میلیون نفر میرسد از این مقدار در سال 1389سهم زوار ایرانی 80 و سهم زوار عراقی 20 درصد بوده که در سال 1390 این تبادلات با افزایش نرخ ارز به نفع کشورمان تغییر یافت و سهم ایران از 80 درصد به 75 درصد کاهش یافت. از دلایل این تغییرات میتوان به افزایش نرخ ارزدر کشور، عدم پرداخت ارز مرجع به سازمان حج و زیارت، کاهش سفر مردم عراق به سوریه و پرداخت ارز زیارتی از طرف دولت عراق اشاره نمود. با ادامه این روند پیش بینی میکنیم تراز تبادلات زوار دوکشور به صفر نزدیک شود. زیرا علاوه بر بالارفتن قیمت تمام شده سفر به عراق، هزینه دلاری سفر زوار عراقی به ایران کاهش یافته و تمایل مردم عراق به ورود به کشورمان افزایش خواهد یافت. در مواردی مشاهده شده است که زوار عراقی یک ماه رمضان، ماندن در ایران را کم هزینه تر از ماندن در عراق دانسته اند. با این اوصاف پیش بینی میشود تا پایان سال 1391 زوار عراقی به بیش از دو برابر افزایش یابد
وجود بیشترین نمایندگی سیاسی:
در عراق 101 نمایندگی خارجی وجود دارد که 62 مورد در پایتخت، 9 مورد در اربیل، 3 نمایندگی در بصره و 23 مورد در کشورهای همسایه و 4 مورد در سایر شهرها مستقر هستند. در این میان ایران با وجود سفارت در بغداد و کنسولگری در 5 شهر اربیل، بصره، سلیمانیه، کربلا و نجف دارای بیشترین نمایندگی در عراق است در حالی که ترکیه پس از ایران دارای 4 نمایندگی در عراق میباشد.
پروژه برق و نیروگاه: بودجه وزارت برق برای توسعه شبکه نیروگاهی در سال 2012 با 30درصد افزایش به 5.6 میلیارد دلار رسید. 70درصد از این بودجه عمرانی است. انتظار میرود با این میزان بودجه 33درصد تولید برق در کشور افزایش یابد.
راه آهن: دولت اعلام کرده است قصد دارد تا پایان سال 2014 راه آهن عراق را به کشورهای همسایه از جمله ایران، سوریه، اردن و کویت متصل نماید
فرودگاه: دولت عراق قصد دارد ظرفیت فرودگاه بغداد را به دو برابر افزایش یابد، امکاناتی نیز برای فرودگاه فرات الاوسط برای خدمت دهی به نجف و کربلا.